Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací chápu, zavřít

Jak dobře znáte historii regionu? Otestujte se!

Jste ve svém okolí považováni za experty na regionální historii a přátelé vám říkají "wikipedie"? Nebo naopak perly Jesenicka a Nysska zatím pouze objevujete a čerpáte jejich prostřednictvím znalosti či inspiraci? V obou případech si můžete vyzkoušet následující kvíz z historie obou sousedích příhraničních regionů, který absolvovali také účastníci akce "Den seniorů" v Otmuchowě a Nyse 17. září. Některé otázky jsou jednoduché, některé záludnější, připravte si tedy nějaký kousek papíru, kam budete zaznamenávat odpovědi a hurá na to! Správné odpovědi naleznete na konci kvízu.

 

1. Oblíbená rezidence vratislavských biskupů, ve které pobývali až do roku 1945 je v:
a) Otmuchowě
b) Javorníku
c) Nyse

2. Čarodějnická cyklotrasa v jesenicko-nyském pohraničí je označena obrázkem:
a) Čarodějnice na koštěti
b) Čarodějnice na kole
c) Čarodějnice s kouzelnou hůlkou

3. V roce 1428 utrpělo pohraničí a především Glucholazy, Mikulovice a Nysa pod nájezdy:
a) Tatarů
b) Prusů
c) Husitů

4. Největší pevnost v Nyse, zbudovaná na hvězdicovitém půdorysu je:
a) Fort II
b) Fort Prusko
c) Fort Motofort

5. Jeskyně se zavěšenými krápníkovými rampouchy se nachází:
a) Na Pomezí
b) Na Špičáku
c) Na Křížovém vrchu

6. Plynárenské muzeum můžeme navštívit v:
a) Javorníku
b) Glucholazech
c) Paczkowě

7. Nysa bývá také označována jako slezský Řím z důvodu velkého počtu kostelů. Kolik jich je?
a) 5
b) 9
c) 13

8. Jak vysoké byly hradby obklopující Jeseník?
a) 7 m
b) 10 m
c) město nemělo obranné zdi

9. Kdo dobyl Nysu v roce 1741?
a) Kníže Boleslav II.
b) Fridrich II. Štaufský
c) Marie Terezie

10. Údolí řeky Bělé, oblast od Glucholaz až po Jeseník je známá těžbou:
a) stříbra
b) zlata
c) olova

11. Vodní tvrz najdete v:
a) Nyse
b) Jeseníku
c) Vidnavě

12. Na jezuitské vysoké škole Carolinum v Nyse studoval:
a) Princ Korybut Wiśnowiecki
b) Kníže Jan z Podiebrabow
c) Kníže Hynek Krušina

13. Tajemné, temné jezero, ve kterém bylo potopeno město zlých lidí s pastýřem Gilem je
a) Rezervace Tobolinka
b) Velké Mechové jezírko
c) Černá Voda

14. Městské muzeum s expozicí věnující se zlatu najdeme v:
a) Nyse
b) Javorníku
c) Zlatých Horách

15. Vincent Priessnitz je člověk, který:
a) vynalezl sprchu
b) léčil vodou
c) hrál na klavír

16. Známé „koňské schody“ najdeme na zámku v:
a) Javorníku
b) Sovinci
c) Otmuchowě

17. V kterém kostele najdeme tzv. tatarskou studnu?
a) Kostel sv. Jana v Paczkowě
b) Kostel sv. Jakuba v Nyse
c) Kostel Nejsvětější trojice v Javorníku

18. Gradovnu (Tężnia solankowa) najdeme v:
a) Nyse
b) Glucholazích
c) Jeseníku

19. Řád úsměvu nakreslila malá holčička z:
a) Vidnavy
b) Jeseníku
c) Glucholaz

20. Kolik věžových bran měla Nysa?
a) 3
b) 4
c) 5

21. Obranné zdi Nysy byly postaveny v:
a) 12. st.
b) 13. st.
c) 14. st.

Bylo to náročné, nebo jste naopak kvíz vyplnili "levou zadní"? V každém případě si níže můžete zkontrolovat správné odpovědi, Doufáme, že vám kvíz přinesl alespoň krátkou zábavu a rozptýlení a budeme se těšit na brzké osobní shledání!

 

SPRÁVNÉ ODPOVĚDI:
1)b, 2)b, 3)c, 4)b, 5)a, 6)c, 7)c, 8)c, 9)b, 10)b, 11)b, 12)a, 13)b, 14)c, 15) a, b, 16)c, 17)a, 18)b, 19)c, 20)b, 21)c